dimecres, 8 de febrer del 2012

SOBRE LA LEGALITAT DE LES ACCIONS EN CENTRES

Davant les nombroses consultes sobre la legalitat de les accions que s’estan duent a terme en els centres educatius, STEPV vol fer els aclariments següents:

1. Es pot aprovar en un claustre el manifest sindical?
Evidentment, sí. Un claustre pot tractar qualsevol assumpte i aprovar el manifest sindical. Només en cas que no es convoque el claustre, recomanem que l’aprove l’assemblea de docents del centre. Recordem, a més, que el professorat pot exigir la convocatòria d’un claustre, sempre que ho sol•licite almenys un terç del claustre (Art. 70 del ROF d’Infantil i Primària i Art. 73 del ROF de Secundària).
Les retallades (passades, presents i futures) afecten directament a l’organització pedagògica del centre: menys cobriment de les baixes, menys programes d’atenció a la diversitat, menys professorat (si s’augmenten les hores lectives), menys recursos econòmics per sufragar activitats complementàries i extraescolars.

2. És pot penjar una pancarta reivindicativa en la façana d’un centre?
Conselleria està enviant una circular als centres recordant quins llocs són els habilitats per a col•locar la informació (sindical, informativa, del centre, etc.). I recorda que no pot ser ofensiva per a les persones.
Evidentment, no consta que es puguen penjar pancartes en les façanes dels centres, per tant, mentre no hi haja una indicació de la inspecció per a retirarles, STEPV anima als centres a penjar-les. En cas de pressions per a retirar-les, es poden penjar al mur exterior del centre. Així i tot, si es retiren es poden tornar a posar en els llocs que considere el personal del centre. A més, no cal demanar permís a ningú per a penjar les pancartes. Es fa i ja està.
Quant als cartells informatius del deute de Conselleria al centre, és una informació objectiva i rellevant que es posa a l’abast de la comunitat educativa.

3. Són legals les tancades en els centres educatius?
Una tancada no deixa de ser una assemblea de professorat. A més, es realitzen fora de l’horari lectiu, per tant, no interrompen el normal funcionament del centre, condició que posa la Llei Orgànica de Llibertat Sindical (LOLS) per a realitzar assemblees de treballadors i treballadores.
Si s’afegeixen els pares i mares i l’alumnat, és a dir, els seus fills, tampoc no hi
ha problema. Per tant, es poden convocar sense cap problema legal. Tanmateix, no dubteu en contactar amb el Sindicat per a convocar les tancades (assemblees) si cal.

4. Com es comunica legalment la convocatòria d’una concentració o manifestació local o comarcal?
Les concentracions i manifestacions són un dret, per tant, no s’ha de sol•licitar permís, sinó enviar una comunicació per escrit a la Delegació o Subdelegació de Govern amb una antel•lació mínima de 10 dies naturals i màxima de 30. Si hi ha causes extraordinàries i greus que justifiquen la urgència, la comunicació es pot fer amb una antel•lació mínima de 24h.
L’escrit de comunicació ha de contenir:
a. Nom, cognoms, DNI de la persona o persones o entitat que organitza, un domicili a efectes de notificació, telèfon i FAX.
b. Lloc, data, hora i duració prevista de la concentració o manifestació.
c. Objecte de la convocatòria.
d. Itinerari en cas de manifestació.
e. Mesures de seguretat previstes per l’organització (fer constar que es comptarà amb un servei d’ordre propi).
f. Signatura/es de les persones organitzadores o responsables de l’entitat que convoca.
L’escrit es podrà presentar per registre d’entrada dels organismes oficials o per FAX (Delegació de Govern de València: 96 392 00 66).

5. Es poden modificar o suprimir les activitats extraescolars i complementàries recollides en la PGA?
Sí. El procediment, segons el ROF, és: acord de claustre i acord d’almenys 2/3 parts del Consell Escolar.

6. El professorat està obligat a realitzar les activitats extraescolars i complementàries recollides en la PGA?
Les activitats extraescolars són voluntàries. A ningú se li pot obligar a realitzar activitats fora del seu centre de treball o fora de l’horari laboral.
Recordem que l’horari laboral és de 37’5h setmanals i està regulat en les instruccions d’inici de curs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada